Actueel

Actuele reportages

De voormalige rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam staat majestueus als een voorbeeld van brutalistische architectuur. Gebouwd in de jaren zestig door architect Dirk Slebos. Het kenmerkende gebruik van beton als primair bouwmateriaal onthult een ruwe, robuuste esthetiek die het gebouw een onmiskenbaar karakter geeft.

De nadruk op functionaliteit en de expressie van materialen zonder versieringen weerspiegelen de principes van deze architecturale stroming. De massieve betonnen pilaren die het gebouw ondersteunen, contrasteren met de ruimtes tussen de vensters, wat resulteert in een intrigerend spel van licht en schaduw, waarbij het interieur nog steeds zichtbare sporen van zijn vroegere functie vertoont, terwijl het tegelijkertijd de principes van brutalistische architectuur weerspiegelt.

Behalve dat ik overzichtsfoto’s van de ruimtes heb gemaakt, heb ik voor deze opdracht ook gezocht naar de sporen van het rechtbankverleden, zoals bijvoorbeeld de enige asbak in de wachtkamer voor verdachten/gedetineerden of de personeelskantine met maar liefst een tweepits kooktoestel. Vanaf november 2023 wordt er gewerkt aan de transformatie van het gebouw tot museum.

Opdracht:

Fotografie van het oorspronkelijke interieur voordat de verbouwing tot museum van start gaat.

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam, Zuidas/Zuidasdok

Bekijk ook…

Architectuur fotografie
Bouwfotografie
Redactionele portretten
Zakelijke portretten
Eventreportage
Bedrijfsreportage